Fremstilling af rommen begynder i naturen, for hvad malt er for whisky, er sukkerrør for rom.
På Columbus’ anden rejse, medbragte han bl.a. sukkerrør til udnyttelse og kolonisering af den nye verden. Sukker blev hurtigt en værdifuld eksportvare, og afrikanske slaver udgjorde en billig arbejdskraft. Først senere blev sukkeret hovedsageligt benyttet til romproduktion.
Sukkerrørene høstes og knuses, så den sødlige sukkerrørssaft kan opsamles. Ved at opvarme saften, krystalliseres rent sukker på overfladen, og den resterende saft bliver mørk og sirupsagtig. Yderligere raffinering (rensning) gør saften mørkere og mere bitter – også kaldet melasse. Melassen fortyndes og tilsættes gær, nøje udvalgt af destilleriet, og gæringsprocessen omsætter sukkeret til alkohol.
Gæringsprocessen kan tage lige fra en halv dag til flere dage, alt efter hvor kraftig en rom man ønsker og efter gæringen er alkoholprocenten typisk mellem 5 % og 9 %. For at øge alkoholprocenten, skal væsken destilleres for at fjerne overskydende vand. Efter fordampningen opsamles rommen i en beholder, hvorfra destillatet kan aftappes i forskellige højder. Alt efter hvor ‘højt oppe’ man aftapper, får rommen en bestemt karakter og alkoholprocent. I toppen af kolonnen fås den reneste og mest alkoholrige rom, mens længere nede fås en mere tung og smagsrig rom med lavere alkoholprocent. Denne proces kan gentages for at gøre rommen mere nuanceret i smagen.
Efter destilleringen bliver en stor del af rommen lagret – som regel den del der skal sælges som mørk rom. Lagringen udvikler rommens karakteristika, og gør den mere blid og rund i smagen. Samtidig får rommen dens karakteristiske mørke kulør. Denne farve kan fjernes ved filtreret gennem aktive kul, hvis man ønsker en hvid rom. Meget rom fyldes på gamle whiskyfade af amerikansk hvideg, der bliver ristet på indersiden før rommen påfyldes, og hvad træet gør ved rommen, er en hel videnskab i sig selv.
Fadlagringens længde afgøres af romproducenten og kan variere fra få år til adskillige år. Gennem årene forsvinder en del af alkoholen ud igennem fadene (kaldet englenes andel), så mange producenter fylder op med en yngre rom, for at opretholde en høj alkoholprocent.
Sidste skridt før rommen kan fyldes på flasker er ‘blending’. Et bestemt rommærke bliver ofte blended med en lang række andre romtyper for at opnå den helt specielle smag der eftersøges. For lagrede rom gælder dog at etiketten ikke må angive en lagringsperiode der er længere en den yngste rom der indgår i blendet.
Rom & cigarbar
I Rom & cigarbar fører vi et lille men repræsentativt udvalg af rom. Vores rom kommer fra anerkendte producenter fra Venezuela, Barbados og Guatemala. De forskellige rom er meget forskellige i smag, og da smag og behag er forskellig, er det svært at anbefale en rom frem for de andre. Vi anbefaler, at du prøver dig frem, men spørg endelig i baren, hvis du er i tvivl om romvalg!